Aantal woningontruimingen gedaald

Gerechtsdeurwaarders hebben in 2016 significant minder woningen ontruimd dan in het jaar daarvoor. Er is sprake van een daling van 18 procent, van 9.900 naar 8.100 ontruimingen. Dat meldt persbureau ANP naar aanleiding van een verklaring van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Het verbeterde contact tussen verhuurders, huurders en deurwaarders in combinatie met de aantrekkende economie, heeft ervoor gezorgd dat er minder mensen waren die gedwongen hun huis moeten verlaten.


Meer aandacht voor problemen

Volgens voorzitter Wilbert van de Donk is er onder verhuurders meer oog voor de problemen van de schuldenaar. Daarnaast is het overleg tussen verhuurder en huurder professioneler geworden. In het geval van een ontruiming worden de bewoners uit huis gezet en wordt de gehele inboedel in beslag genomen. Het is de meest verregaande optie die een deurwaarder heeft, aldus Van de Donk tegen ANP.

Biance Berendsen, senior consulent huurincasso bij Woningcorporatie Sité, bevestigd deze lezing: “We vinden het onze taak om, met name mensen met een kleine portemonnee, te huisvesten en ze niet uit huis te zetten. We investeren daarom veel energie, tijd en geld in het terugdringen van het aantal huurders met betalingsachterstand en helpen hen bij het zoeken naar een oplossing. Wij willen echt alle mogelijkheden benut hebben om samen met een huurder naar een oplossing te zoeken, voordat we het dossier aan de deurwaarder overdragen.”

 Als het echt niet is gelukt om een oplossing te vinden voor een huurachterstand of om in contact te komen met de huurder, wordt uiteindelijk toch de deurwaarder ingeschakeld. “Na een vonnis van de kantonrechter gaan wij echter niet direct over tot huisuitzetting. Wij zijn er om mensen een dak boven hun hoofd te bieden en wij zetten ons in om dit zo lang mogelijk te kunnen doen. Daarom bieden wij sinds 2016 huurders via een woonbepaling nog een allerlaatste kans om in hun woning te blijven. Onder strikte voorwaarden en met duidelijke afspraken over hulpverlening en betaling van de achterstand.”
 

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel de cijfers de goede kant opgaan, is er altijd ruimte voor verbetering. Steeds meer huiseigenaren en makelaars kiezen ervoor om potentiële huurders of koper vooraf te screenen. Doordat onder andere de identiteit en kredietwaardigheid van te voren wordt gecontroleerd, loopt de huiseigenaar of makelaar minder risico.

Wonen-OK biedt een systeem dat meer zekerheid creëert en waarmee de verhuurder of verkoper volledig wordt ontzorgd. De potentiële huurder of koper kan in een veilige, gebruiksvriendelijke omgeving de benodigde informatie invoeren. Hierbij is zijn of haar privacy gewaarborgd. Na de validatie van de gegevens, brengt Wonen-OK een rapport uit waaruit duidelijk wordt of de persoon voldoende betrouwbaar is en geen potentieel risico vormt voor u als huiseigenaar of makelaar.

Wilt u weten wat Wonen-OK voor uw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op.
Bron/auteur: Validata Group
Publicatiedatum:01 juni 2017


Terug naar overzicht
Uw aanvraag is verstuurd.
De websites van de Validata Group BV (waar CV-OK, Wonen-OK en Vrijwilliger-OK onderdeel van zijn) maken gebruik van cookies voor technische en analytische doeleinden, voor het delen van social media en om u advertenties te laten zien. Wij vragen akkoord voor het plaatsen van deze cookies. Meer informatie

Akkoord